Dit blog artikel is geschreven door Con Zaat. Volg Con op Instagram @mtb_con of abonneer op zijn YouTube kanaal (Con verkent Mountainbikeroutes)

Midweek naar Sauerland

 

Ik zit al jaren op de fiets, in binnen- en buitenland en toch is het elke keer weer anders. Zo ook deze vakantie, even een tussendoortje in Coronatijd, midweek Sauerland. Beetje relaxen, wandelen en de MTB gaat mee. Belangrijk is dat ik korte ritten ga maken en dus snel op de juiste plek wil zijn voor de juiste route. En routes bestaan voor mij uit een mooi landschap, de uitdaging en lekkere trails.

 

Verkenning van Sauerland

 

Dus de belangrijkste vraag, hoe kom je zo snel mogelijk ‘up-to-speed’ met het gebied. Verkenning op het internet levert lokale routes, te navigeren via de Sauerland app. Maar onvoldoende info over wat je kan verwachten. Thuis ook alvast met Komoot rond gespeurd. Maar ook hier mis je nog net het gevoel. Wat is mooi, uitdagend en prettig? Eerst maar eens erheen, het zijn slecht 3½ uur autobahn.

Gelijk de eerste middag de fiets gepakt, omhoog gereden, terrein geproefd en vergeleken met de info van de app’s. Duidelijk is dat de routes van het Sauerland vooral brede boswegen zijn, mooi maar niet uitdagend. Komoot biedt uitkomst. Snel wordt mij duidelijk dat je hierin informatie van andere bikers kan verbinden tot je eigen route. Dus snel wat leuke trails verbonden voor een mooie rondrit en gaan.

 

MTB in Sauerland – Bucketlist dingen

 

Zo breng ik verkennend wat dagen door, om de laatste dag nog even een bucketlist-dingetje mee te pakken, Winterberg, het Bikepark, een Downhill-park rondom de skiliften. Diverse downhill-parkoersen, een feest, maar gezien de drukte maar even overgeslagen (terug op de bucketlist, hier moet je echt een dag voor nemen, en vroeg beginnen want het wordt snel druk rondom verhuur van fietsen en beschermende kleding). Aan de andere kant van de weg ligt het Winterberg Trailpark, een aantal routes voor de gewone mountainbike, vrij toegankelijk en in diverse zwaartes ( a la ski: blauw tot zwart). Ik neem de rode en wordt prettig uitgedaagd, mooie trails, de berg af, met goed bochtenwerk en leuke features. Lekker speeltuintje voor de mountainbiker.

Mountainbiken in Sauerland, een prettige verrassing

Sauerland was een prettige verrassing voor mij, zeker door de app van Komoot die ervoor zorgde dat je snel leuke routes kan plannen. Het Winterberg Trailpark is leuk, maar de echte uitdaging zit nog in de bucketlist, downhill op Bikepark Winterberg. Sauerland, ik kom zeker weer terug met de mountainbike.

Mountainbiken in Sauerland – Tips

 

Komoot: https://www.komoot.nl/

Sauerland: https://www.sauerland.com/nl/Fietsen/Mountainbiken

Trailpark Winterberg: http://www.trailpark-winterberg.de/

Youtube https://youtu.be/HZGxMHYwxWY