Mountainbiken in Harz in Duitsland

MTBbaas.nl | Alles voor de echte mountainbike fanaat

Dit blog artikel is geschreven door MTB Club 010! Je kunt ze volgen op instagram: @mtbclub010.

De meeste mountainbikers herkennen het: je wilt er even uit, op je bike lekker flowen door de bossen en genieten van de mooie momenten. Maar waar kun je heen zonder direct minimaal 10 uur in de auto te zitten alvorens je op plaats bestemming aankomt?

Mountainbiken in Harz in Duitsland

Op naar naar Harz

Na het bekijken van verschillende opties, was de keuze snel gemaakt. Op een paar uur rijden van Nederland ligt de Harz. In dit middengebergte van Duitsland is het goed vertoeven voor zowel de gemiddelde en gevorderde mountainbiker, die op zoek is naar toffe trails, uitdagingen en eventueel ook graag een bikepark aan doet. We boeken een appartement via de bekende boekingssite Booking.com. Het appartement is in het plaatsje Braunlage en ons verblijf ligt direct aan de lift van het Msb-x-Trail Bike Park bij Sankt Andreasberg. Een bikepark waar we graag een bezoek aan willen brengen tijdens ons verblijf.

Het is een kleine vier uur in de auto vanaf regio Rotterdam. We vertrekken vrijdagochtend rond achten en komen tegen het middaguur aan bij het appartement. We zijn onder de indruk van de prachtige omgeving, die doet denken aan de Scandinavische bossen: ruig, hoge bergen en veel groen.

Mountainbiken in Harz in Duitsland (6)

MSB-X-Trail Bike Park Sankt Andreasberg; Een singletrack vol actie

We komen aan en droppen onze spullen in het appartement. We weten niet hoe snel we naar de lift toe moeten om aan onze eerste afdaling te beginnen. Met onze mountainbikes klaar voor actie, kopen we een dagticket (à € 29,00) voor het Msb-X-Trail Bike Park en knallen vervolgens onze bikes aan de lift. Boven kiezen we voor de rode downhill en starten met een North Shore die overigens redelijk glad is doordat het in de ochtend licht geregend heeft. Een extra uitdaging op dit eerste avontuur.

De eerste afdaling doen we rustig aan en we proberen goed het terrein in ons op te nemen zodat we hier met de volgende afdaling voldoende op kunnen anticiperen. Op onze weg naar beneden komen we erachter dat deze singletrack alles biedt wat we willen: Northshore, wortels, stonegardens, kombochten en drops en dit alles met een hele lekkere flow!
We verblijven de rest van deze eerste dag in het bikepark en hebben hier genoeg fun en uitdaging om einde van de dag voldaan naar ons appartement terug te keren. Uiteraard om daar te genieten van een welverdiend biertje.

Mountainbiken in Harz in Duitsland (1)

Mountainbike trails in Harz

De tweede dag besluiten we tijdens het ontbijt (met overheerlijke, verse croissants van de plaatselijke bakker) om deze dag een mooie trail te gaan rijden en onze lichamen eens even goed wakker te schudden met het nodige klimwerk dat de Harz te bieden heeft. Naar buiten kijkend ziet het weer er veelbelovend uit, maar voor we een trail uitzoeken en onze spullen verzamelen, checken we voor de zekerheid Buienradar. Ook de app geeft aan dat het prima weer is voor een dag vol actie.

Ook voor dit gebied is er een app beschikbaar: via de Harz-app zijn er vele trails te vinden die goed worden weergegeven in afstand, zwaarte en de hiervoor benodigde conditie. Wij kiezen voor de Wasserfall die omschreven staat als een mooie rit waar fysiek een goede conditie voor aanbevolen is. We verzamelen onze materialen, voorzien onze banden van de juiste spanning en gooien onze bikes op de drager. We rijden een kleine 25 minuten naar het beginpunt en komen door verschillende mooie, middeleeuwse dorpjes waar we nog even een paar gezonde snacks voor onderweg halen.

Mountainbiken in Harz in Duitsland (2)

Vanaf het startpunt

Eenmaal bij het startpunt en met alles ready te hebben voor de rit kunnen we direct aan het werk met een pittige klim naar boven. We komen langs beekjes met stromend bergwater en een prachtige waterval.

Na deze klim worden we verrast met een korte single trail over wortels en stonegardens die nog redelijk pittig zijn, maar gelijk een leuke uitdaging vormen. Na deze getrotseerd te hebben, besluiten we even te pauzeren om op adem te komen. Ondertussen hebben we wat fotomomentjes om alles van deze rit vast te leggen.
Na onze pauze (en inmiddels alweer 2,5 uur op de fiets te hebben genoten van de natuur) struinen we langzaam af op het beginpunt waar we voldaan aankomen. We praten na op het terras onder het genot van een heerlijke late lunch en natuurlijk weer een biertje als afsluiter.

Mountainbiken in Harz in Duitsland (4)

Mountainbiken in Harz – Wat vinden we ervan?

Het is inmiddels de tweede keer dat we de Harz bezocht hebben en kunnen niet anders concluderen dat het een heerlijke plek is om heen te gaan wanneer je er even uit wilt, maar niet de tijd of zin hebt om 10 uur in de auto te zitten. De bergen, bossen, beekjes en uitdagende trails waar je met de mountainbike los kunt… de Harz is een prachtig gebied waar iedere mountainbiker alle kanten mee op kan en waar genoeg uitdagingen te vinden zijn. Wij gaan dus zeker terug!

Mountainbiken in Harz in Duitsland